19. maj 2015

Focus (2015)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

It's about distraction. It's about focus. The brain is slow and it can't multitask. Tap him here, take from there.

Že nekaj časa nismo videli spodobnega 'heist' filma oziroma zabavne kriminalne komedije (ali komične drame ali celo romantične komedije) z očarljivimi zlikovci ter všečnimi anti-junaki. Posebej tiste lahkotnejše 'caper' podzvrsti, ki so jo svojčas tlakovale klasike kot Ocean's Eleven (1960) ali The Italian Job (1969) ter kulti kot The Sting (1973), uspešno nadaljevali pa resnejši ameriški (Heat) ali bolj obešenjaški britanski hiti (Lock, Stock and Two Smoking Barrels). Priljubljenega podžanra se tokrat loteva ustaljeni scenaristični par Glenn Ficarra ter John Requa (Bad Santa, Bad News Bears), ki sta se pri komedijah I Love You Phillip Morris (2009) in Crazy Stupid Love (2011) že preizkusila tudi kot režiserski dvojec. Med drugim sta pozneje ustanovila še lastno producentsko tvrdko Zaftig Films.Will Smith je elegantni Nicky, dolgoletni virtuoz med profesionalnimi žeparji, tatovi in prevaranti; z ekipo preizkušenih sodelavcev "obdeluje" hotele, letališča, športne dogodke in velike turistične prireditve. Nakradene dragocenosti rutinsko posredujejo v preprodajo in pretapljajo v neizsledljiv dobiček. Posla je že rahlo naveličan, ko spozna Jess, začetnico v taisti dejavnosti. Po njenem razkrinkanem poskusu ukane, kjer se izkažejo Nickyjeve izkušnje, ga Jess ne izpusti več iz rok: rada bi bila njegova vajenka in sčasoma članica tatinskega moštva. Nicky nejevoljno pristane in jo začne učiti nečastne obrti, a vsaj sprva ne pričakuje, da se bo med njima vnela tudi iskra.

Po dobičkonosni manipulaciji kompulzivnega obsedenca s stavami na nogometnem prvenstvu mojster iluzij naposled razkrije prave karte: Jess je začasno najel kot ključni del svoje strateško načrtovane goljufije, zdaj pa je ne potrebuje več. (Neil McCauley: "A guy told me one time, don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.") Pa se je bo res tako zlahka znebil? Ali pa mu bo nekaj let pozneje na dirkalni stezi vnovič prekrižala pot? In predvsem: ali je v vsej stvari sploh kaj v resnici táko, kakršno je videti?Kot rečeno: vsekakor gre za lahkotno in vsebinsko plitvo izkušnjo, ki se ne more primerjati s težkokategorniki tega žanra (če lahko to sploh rečemo), a prinaša prisrčno zabavno, kratkočasno doživetje. Vrtoglavi zasuki in nenehni preobrati, kjer vsakdo zavaja vsakogar in se gledalec sprašuje, kaj od tega naj sploh prav razume v katerem kontekstu, utegnejo biti mestoma naporni; vendar z dobrim osredotočanjem na osrednje like k sreči ne prestopijo meje še razumljivega in logičnega. Dodajmo še posrečeno stilizirano vizualno plat (snemalec Xavier Pérez Grobet) in zanesljiv tehnični vidik, čedno in simpatično Avstralko Margot Robbie, sarkastične glumaške veterane tipa Gerald McRaney v stranskih vlogah ter razmeroma pristno vzajemnost med glavnima junakoma (če odštejemo politično korektno premiso o privlačnosti med različnima rasama), pa je rezultat sicer kratkotrajen, vendar celostno pozitiven. Po nekaterih blagajniških polomijah zadnje čase (Hancock, After Earth) Will Smith vnovič izkazuje soliden smisel za cineastično zabavljaštvo.

3 komentarji:

 1. Zadnje dni gledava iste filme :D

  Spet se strinjam in spet nimam kaj dodati. Ok, solidno in po svoje simpatično. Ženi je bil veliko bolj všeč kot meni. Je pa mene navdušila brhka mladenka mnogo bolj. Uf, ta stas!

  Se pa bojim, da bom vsebino kaj kmalu pozabil.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimivo. Tudi jaz sem ga videl par dni nazaj in se, tako kot Pauc, strinjam z vtisom in oceno.
  Priznam, Margot je bila ključni dejavnik pri odločanju za ogled - ves čas sem jo imel v Focusu.

  OdgovoriIzbriši
 3. :)

  Gospodična je po mojem skromnem mnenju ta hip največja mačka Hollywooda!

  OdgovoriIzbriši