31. okt. 2015

Samhain, in vain

31. Vinotoka in 1. Listopada, A.D. 2015 velikega Ktuluja

Ne morem verjeti: zdi se, kot bi pravkar upihnil sveče, pobrisal rdeči pentagram s stene in pospravil dedka nazaj v klet, pa je že spet leto naokrog. Kako čas hitro mineva, ko se za(je)bavaš.

Začenja se najpomembnejše obdobje za cineastične grozote in vsi večji tozadevni festivali se odvijajo prav v tem času. Tudi gledalstvo se je navadilo, da pred koncem leta s filmskih platen in domačih zaslonov vpije, brizga kri ter se prikazujejo mrtvaki. Na lanskoletni praznik sem tako našteval tosortne filmske napovedi, kakor so nam bile tedaj priobčene; nekatere umotvore smo do zdaj že videli, marsikaterega še ne. Kakšno je trenutno stanje med onimi, ki jih moremo pričakovati v kratkem?

Kolosej trenutno vrti Landonov Scouts Guide to the Zombie Apocalypse, Rothov The Green Inferno, del Torov Crimson Peak, Gorkičevo Idilo ter animirani sequel Hotel Transylvania 2. Razen teh za zdaj v bližnji prihodnosti ni napovedanega nič podobnega. V kinematografih Cineplexx in ostalih slovenskih dvoranah je stanje domala identično, ponekod so dodali le še The Last Witch Hunter z obritoglavim Vinkom Dizlom. Ljubljanski Kinodvor stavi predvsem na tradicionalni maraton Noč grozljivk 8 (po izboru Marcela Štefančiča, jr.) na zadnji oktobrski večer; letos so na vrsti filmi House of Wax 3D (André De Toth, ZDA, 1953), The Babadook (Jennifer Kent, Avstralija, 2014), Why Don't You Play in Hell? (Shion Sono, Japonska, 2013), A Girl Walks Home Alone at Night (Ana Lily Amirpour, ZDA, 2014) ter Backcountry (Adam MacDonald, Kanada, 2014).

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Toliko o tem. (Nekateri bolj ali manj posrečeni filmi so se že odvrteli, denimo Insidious: Chapter 3, Sinister 2, The Visit ali The Vatican Tapes, zato jih ne omenjam posebej.) Potemtakem ne vem, ali si od tistih z letnico 2015 na uradnih sporedih lahko obetamo vsaj še Goosebumps, Paranormal Activity: The Ghost Dimension, Tales of Halloween, The Lazarus Effect, Deathgasm, Before I Wake (prej naslovljen Somnia), The VVitch, Freaks of Nature in nekatere druge. Parkelj oz. ameriški Krampus bo menda strašil za božič, Amenábarjev Regression je bolj triler kot grozljivka, McGuiganov Victor Frankenstein pa bojda pride čez Alpe februarja prihodnje leto. Že v izvirniku so bili na leto 2016 prestavljeni tudi Amityville: The Awakening, kdovekateri Friday the 13th (menda v režiji Davida Brucknerja), Trick 'r Treat 2 (Michael Dougherty je medtem posnel Parklja), The Conjuring 2: The Enfield Poltergeist, zlovešča igra 31 (pod taktirko Roba Zombieja), The Purge 3, The Ten O'Clock People ter Pride and Prejudice and Zombies; dočim je bil Neutron Zombies medtem prestavljen celo na leto 2017, enako kot Resident Evil: The Final Chapter ter Jeepers Creepers 3: Cathedral.

Þat kann ek it tolfta, ef ek sé á tré uppi, váfa virgilná, svá ek ríst ok í rúnum fák, at sá gengr gumi, ok mælir við mik.Razen zamudnikov in tistih, ki jih pri nas itak ne bomo uzrli, nas bolj zanimajo novi naslovi tega žanra, ki jih bomo predvidoma videli prihodnje leto. (Razen tistih, ki bodo prestavljeni, seveda.) Ogledali si bomo lahko The Inhabitant (oz. The Boy) o varuški, ki mora paziti na srhljivo lutko v velikosti dečka; The Forest o grozi v zloglasnem japonskem gozdu samomorilcev; Patient Zero o posebnežu, ki sredi svetovne virusne pandemije komunicira z zombiji; Delirium o psihiatričnem bolniku, ki ga v podedovanem dvorcu strašijo prikazni; Don't Hang Up o sprevrženi telefonski potegavščini za dva najstnika; Reawakened o obujenem starodavnem prekletstvu; The Woods (v režiji Adama Wingarda) o najstnikih na taborjenju — in še marsikaj uradno nepotrjenega. Ampak tiste prave poslastice (not) tudi tokrat prihajajo v obliki rimejkov in vsakršnih priredb. Kako nepričakovano. Poleg nekaterih že omenjenih nas bo denimo še v tretje strašila morilska Samara oz. nadaljevanje Rings v režiji F. Javierja Gutiérreza, doživeli pa bomo celo rimejk Rothove neumne bizarke Cabin Fever. Juhej, kam gre ta svet. Nadarjeni žanrski ustvarjalec Mike Flanagan (Oculus) bo posnel nadaljevanje otroške družabne igre Ouija 2 in upajmo, da ne bo tako infantilno skrpucalo kot lanskoletni izvirnik. Še enkrat bodo na filmu obudili tudi Dr. Jekylla in G. Hyda ter Nosferatuja, režiser akcijskih debilščin (Con Air, Lara Croft: Tomb Raider, The Expendables 2) Simon West pa bo vnovič posnel kultni The Blob (tokrat s Samuelom L. Jacksonom). Za nameček in piko na i bomo deležni še rimejka klasike The Return of the Killer Klowns from Outer Space v treh razsežnostih. Whoa.™

Skratka: navdušenci se verjetno lahko nadejamo približno takega leta za grozljivke, kakršno je bilo letošnje. Ali pa bo nemara 2016 še malce bolj zanikrno. Živeli!

4 komentarji:

 1. Za naslednje leto me najbolj zanima The Witch. Še v tem letu si moram pa, po odzivih sodeč, v kratkem pogledati The Babadook :) Pa moram priznati, da si ne upam.

  OdgovoriIzbriši
 2. Nisi še videl Babadooka? Čimprej, vsekakor. Odličen film. Da gre za nekaj drugega kot tisto, kar človek pričakuje, pa verjetno že veš.

  OdgovoriIzbriši
 3. Neki sm zakvačkal prejšnji komentar (Pepi196), sori, gremo še enkrat. V bistvu se še najbolj veselim ekranizacije Kingove The Ten O'Clock people, mal pa tud Trick 'r Treat 2. Za slednjega v bistvu sploh nisem vedel, da se pripravlja. Enka je bila prima.

  OdgovoriIzbriši
 4. Hehe, filmoljub, si mi vrgel kost. Evo, The Babadook pogledan na noč čarovnic. Kaj reči, vsekakor nekaj drugačnega in preeeecej boljšega od preostalih novodobnih horrorčin. Atmosfera, razvoj glavne protagonistke, izjemno prepletanje duševnih motenj z otroško naivnostjo ... Še najbolj pa se mi bo vtisnil v spomin zardi tega, ker se je uspešno izogibal BU! efektom. Ker tega pa res ne prenesem, tako ceneno se mi zdi :)

  OdgovoriIzbriši