2. dec. 2015

En tavžent

Mojih prvih 1000 blogerskih zapisov

"Prišlo (mi) je prej, kot sem mislil," je kot protiargument učiteljevi tezi o tem, da ni nič hitrejšega od človeških misli, Janezek navedel besede očeta, ki jih je slišal izza vrat spalnice. Jaz sem se še januarja letos veselil devetstotega zapisa, zdaj pa mi Bloggerjev urejevalnik javlja naslednje stanje: število filmskih prispevkov znaša natanko 784, glasbeno nostalgijo sem fural 111-krat, vseh drugih nebuloz pa se je nabralo 98. Če temu prištejem še tri navigacijske strani in tri neuvrščene, sem tik pred člankom, ki ga pravkar bereš, napletel natanko 999 blogerskih umotvorov.

Potemtakem zdajle bereš moj tisoči zapis. Hoo-hah.

Nedavno sem bil na nekem forumu predmet začudenja nad tem, zakaj pišem blog; kaj natanko imam od tega. Saj je vendar vsak kolikor toliko pismen papak z verbalno diarejo že zdavnaj ugotovil, da lahko celo na spletu zasluži kakšen fičnik — z oglaševanjem, navzkrižnimi povezavami in piškotnimi preusmeritvami, referencami na Knjigi obrazov ali preprosto s plačljivim dostopom. Skratka: ker z blogom nimam profita, ker me nihče ne pozna (menda sem bil v mlajših letih podoben Miku Pattonu, če gre to sploh jemati za pohvalo) in se poleg tega ne grem samovšečne samopromocije na družabnih omrežjih (kar je še posebej nezaslišano), sem v resnici nesposoben tepec — takorekoč vaški posebnež, ki piše zgolj iz veselja ter ima blog za čudaški konjiček.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

V krasnem novem neoliberalnem svetu, kjer je edino merilo zaslužek (vse, kar to ni, pa velja za zgražanja vredno, socialistično miselnost), so se taisti komentatorji očitno že zdavnaj sprijaznili s spletnimi agregati, na katerih kar gomazi od kričečih oglasov, hiperpovezav, zaklenjenih (plačljivih) prispevkov, napovednikov in filmčkov v flashu, nadležnih reklam in vsevprek letečih sporočil — ko pa se naposled prebiješ skozi vse to, poklikaš vse ikonice z všečki ter nekajkrat ročno zapreš pop-up okenca, te čaka nadvse plehka, generična, senzacionalistična in z neštetih drugih portalov še stotič kopipejstana vsebina prispevka. Ta kajpak ne sme biti predolga in prezahtevna, saj veste: mislim, komu se sploh še ljubi brati?

Internet se je zlasti v Slovenistanu, deželici funkcionalno nepismenih idiotov na absurdni strani Alp, sprevrgel v leglo frustriranih, hujskaških, privoščljivih, sovražno nastrojenih, politično opredeljenih in ideološko obremenjenih nestrpnežev, ki ga v obliki pisem bralcev komentarjev rabijo predvsem za sproščanje potlačenega nezadovoljstva nad proslulo državo in debilnimi rojaki, med katerimi smo vsi skupaj prisiljeni živeti. Prišel sem do neljubega, a pomembnega spoznanja, da je določen del populacije preprosto neumen — in kaže, da ljudje v svoji neumnosti celo uživajo. Jp, prav ste prebrali.™ K sreči pa to — kot izjema, ki potrjuje pravilo — zanesljivo ne velja vsaj za avtorja in bralce tega bloga. (No ja, pa še katerega drugega, seveda.) Naj ostane tako.

9 komentarjev:

 1. Čestitke, kvantiteta tokrat ne izključuje kvalitete! In res je, medijska krajina je zasuta s prenekatero brezvezno vsebino, zatorej – piši še naprej!

  OdgovoriIzbriši
 2. Čestitam. Čeravno se pri tebi ne oglašam, tvoje pisarije z veseljem prebiram. Predvsem za protiutež skrpucalom, ki jih uzrem na blogu slavnega recenzista (ne, ne morem se upreti in ne brati njegovih neumnosti - pač rad se tozadevno malce mučim). Moram priznati, da mi je tvoje pisanje (pa tudi PaucStadt-ovo, Goodfella-ovo, pa Sadkovo) pogosta referenca pri izbiri kakšne spletne filmske tatvine.
  Uspešno pisanje želim tudi v prihodnje. Živeli!

  OdgovoriIzbriši
 3. Shieeeeeet je že toliko ali kaj?! Super in čestitam, samo tako naprej!

  OdgovoriIzbriši
 4. Čestitam! Trenutno si najbrž edini bloger, na podlagi čigar zapisov in kritik spuščam določene filme celo prek svoje (že tako predolge) to-watch liste. Še (vsaj) na tisoč novih in ne se pustit ljudem, ki živijo na forumih! :D

  OdgovoriIzbriši
 5. Iskrene čestitke filmoljub, da se že toliko časa zabavaš z blog zapisi, širiš obzorja, bogatiš besedni zaklad in nasplošno prispevaš k slovenski filmski online skupnosti. Res zelo lep mejnik. še lepši in še svečanejši pa bo, ko bodo tudi zgolj filmske objave pokazale številko 1000. No vsaj zame, ki sem te kot vedno videl kot neko predvsem filmsko referenco.

  OdgovoriIzbriši
 6. Heja, heja bumbarasa! Se pridružujem čestitkam, le tako naprej. Si fenomen na tej strani Alp. V dobrem, kakopak. Čimveč zapisov in čimveč dobrih filmov. Na 2000!

  Vedno si bil vzor. Žal je mene minilo, ampak ti in Goodfella pa kar vlecita ta voz naprej.

  OdgovoriIzbriši
 7. jaz sem te iz priljubljenih brisal zgolj zaradi obsedenosti z recenzistom. Pa kaj, ko si v kolofonu filmskega platna št. 7...

  OdgovoriIzbriši
 8. Grazias, spasiva, danka in finka vsem.
  @Pauc: kolikor vidim, te ni minilo, samo malo redkeje pišeš. S tem ni nič narobe.

  OdgovoriIzbriši
 9. Congratzz.
  Ostani takšen kot si in nadaljuj v istem tempu. Če upoštevamo, da je večina SLO medijev nekakšen napol reklamni servis za aktualni kino spored in ker nekateri počasi izgubljajo motiv (khm, Pauc) je tvoj prispevek še toliko pomembnejši.

  OdgovoriIzbriši