28. nov. 2017

Mission: Impossible (1996)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Celovečerna hekersko-vohunska 'PG-13' akcijada, ki jo je slavni Brian de Palma (Carrie, Dressed to Kill, Scarface) posnel po priljubljeni istoimenski televizijski seriji (med leti 1966 in 1973), je projekt osupljivih dosežkov in neverjetnih naključij. Ne le, da se je produkcija začela brez scenarija (ki so ga pozneje še neštetokrat spremenili) in da je uspeh filma pomembno opredelil vso prihodnjo kariero Tomčija Kurčija (ki se je kot šef tvrdke Cruise/Wagner Productions tudi poslej producentsko silil v glavne vloge super-duper akcijskih junakov ter kot one man band lastnoročno izvajal kaskaderske prizore), temveč je kljub nujnemu zamiku nejevere težko razumeti zlasti dve stvari. Prvič, kako je infantilna špijonada s premočrtno in plitvo, že večkrat videno zgodbo, s proračunom 80 milijonov (od tega jih je 70 primaknil sam Tom) potem napraskala 450 milijonov dobička; in drugič, kdo pri odrasli pameti naj bi verjel, da je čokati, komaj 1,7 m visoki scientolog s pobalinskim režanjem, ki se grozno trudi biti všečen (glej tudi Top Gun), prepričljiv terenski operativec in surovih borilnih spretnosti vešč tajni agent? (Matt 'Jason Bourne' Damon je pičlih 8 cm višji.)
Aham, prva Misija nemogoče je super film. Je zelo dobra mešanica spektakularne akcije in vohunskega trilerja, kjer ni nič tako kot se zdi. Kjer vsi igrajo dvojno, ali še bolje, trojno igro, in prebrisano obračajo tudi gledalce, ki ravno prav zapleteni, zviti in kompleksni zgodbi komaj sledijo. —Iztok

Ironično je sicer, da Tomči Kurči v glavni vlogi pravzaprav niti ni največji problem (ali pa vsaj ne edini), kar zadeva zasedbo, saj je casting naravnost obupen. Za ikonično vlogo belolasega vodje oddelka Jamesa Phelpsa — v nanizanki ga je upodobil legendarni Peter Graves — so se potegovali Al Pacino, Michael Douglas in Robert Redford (zlasti slednji bi bil odličen), vendar jo je nazadnje dobil dolgočasni Jon Voight, verjetno eden najmanj karizmatičnih glumačev vseh časov; ustvarjalcem se je namreč zdelo, da gledalci tako ne bodo posumili o prevarantskih namenih in dvoličnosti njegovega lika. Po drugi strani so vselej zanimivemu Jeanu Renoju (Les visiteurs, Léon, Ronin, Les rivières pourpres) namenili stereotipno vlogo najemniškega ubijalca, ki mu nikakor ne pristoji (kar pozneje dokaže še z zgrešenim likom v Da Vincijevi šifri), medtem ko najboljšo med igralkami Kristin Scott Thomas ubijejo že v prvi četrtini filma (če ne štejemo slavne Vanesse Redgrave, ki svoje delo opravi rutinsko suvereno). Ob tem so skušali lik računalniškega hekerja narediti čim bolj neznačilen in anti-klišejski, vendar orjaški zamorec Ving Rhames v svoji vlogi deluje precej ridikulozno in prav nič humorno. Eterična Emmanuelle Béart je sicer čedna kot hudič (njeno vlogo je de Palma sprva ponudil Juliette Binoche), a smo jo tudi že videli v bolj doživetih likih (Un coeur en hiver, 8 femmes, Vinyan). Za nameček se v filmu pojavi tudi Emilio Estévez, a ga k sreči hitro pobere.

Da se razumemo: Misija Nemogoče (vsaj njen prvi del) ni najslabši tovrstni umotvor (čeprav ob vnovičnem ogledu ugotavljam, da je bolj slabo prestal zob časa), v resnici se da film prav kratkočasno preživeti ob škrniclju pokovke in vedru sladkobne mehurčkaste pijače (še raje pa ob češkem ležaku); dasiravno so nadaljevanja te serije (ki jih je vsakokrat posnel drug režiser) čedalje bolj stripovska in abstraktna. Za zdaj so nakvačkali štiri (Mission: Impossible 2, Mission: Impossible III, Mission: Impossible — Ghost Protocol ter Mission: Impossible — Rogue Nation); v pripravi je že šesti del franšize, ki ga režira Christopher McQuarrie in je predviden za prihodnje leto. Resda je dobil oskarja za zgodbo Osumljenih pet (1995) in zaslužen je tudi za marsikateri drug posrečen scenarij (Valkyrie, Edge of Tomorrow), vendar je izprdnil tudi marsikaj neprebavljivega (Jack Reacher: Never Go Back, The Mummy) in sodeč po njegovem režiserskem prispevku pri Jacku Reacherju (2012) si ne gre obetati ravno presežka.

13 komentarjev:

 1. Jon Voight dolgočasen in eden najmanj karizmatičnih igralcev vseh časov?!?
  Rekel bom samo Midnight Cowboy, Coming Home in Deliverance.
  I rest my case!

  OdgovoriIzbriši
 2. Kot ponavadi našteješ nekaj, kar nima zveze (in se tudi ne ujema z mojo ugotovitvijo), dodaš "I rest my case" in stvar je zate rešena. Pri čemer se buniš zgolj in samo zato, ker je tebi Tom Cruise všeč in se ti (zato) zdi ta vohunska neumnost en najboljših filmov ever. Ker si naštel par dobrih filmov, v katerih je (med drugimi) igral (tudi) Jon Voight, zdaj trdiš kaj - da je pa to karizmatičen igralec z veliko prezenco? Pri vseh teh filmih ti lahko naštejem nekaj drugih igralcev, ki so tam zasenčili Voighta in (tudi) zaradi katerih so te zgodbe zanimivi. Že samo Midnight Cowboy bi bil brez Dustina Hoffmana en dokaj brezvezen film.

  OdgovoriIzbriši
 3. Sam priznam, da sem kar fan te franšize pa tudi Cruise se mi načeloma dopade. Všeč mi je mešanica suspenza, zabave, odličnih akcijskih prizorov in solidnih likov. Še posebej Simon Pegg se mi zdi zadetek v polno kar se tiče zadnjih delov. Peša le pri zlikovcih, kjer je bil edini res spodoben Philip Seymour Hoffman.
  Všeč mi je, da v primerjavi s konkurenčnimi franšizami tempo ne pada in se filmi tudi ne jemljejo preveč resno. Bondi so postali neverjetno razvlečeni (gledam predvsem tebe Spectre), Jason Bourne je povedal zgodbo s tremi filmi, zdaj pa samo še molzejo, medtem ko je zadnji Kingsman hudo razočaral napram prvemu delu.

  OdgovoriIzbriši
 4. Razumem, da je Misija nemogoče grešno zadovoljstvo in kratkočasna zabava. Meni, ki mi je bolj pri srcu klasika, recimo ni tako zanimiva, ker nima nobenega konteksta in elementov sporočilnosti (tako kot recimo tradicija ali generacijske in spolne vloge pri Bondu), gre izključno za obrtniško vajo v slogu in dokazovanje, kaj vse zmore Tomči Kurči.

  OdgovoriIzbriši
 5. Voight je dober igralec, ki še tako posran film in posrano vlogo naredi zanimivo s svojo prezenco. Anaconda je en tak lep primer. In tudi cenjen in spoštovan je v akademskih krogih, saj je nanizal par klasik, o katerih ni dileme. Misija nemogoče je pa zelo fajn in prebrisana akcijska vohunščina, ki pa tebi, na povratni udarec he, he, ni kul zgolj zaradi tega, ker ne maraš Toma Cruisea :)

  OdgovoriIzbriši
 6. Resno? Anakondo si dal kot primer? Jaz sem jo skoraj pozabil, pa čeprav not igrajo Voight, Lopez, Stoltz in Cube. Aja celo Wilson je not. Edino kar je v tistem filmu blo vrednega, so joški Wuhrerjeve. Pa še te ni pokazala čisto, toliko o tem kako dober film je anaconda. Nehaj se delat norca, Gartner.

  OdgovoriIzbriši
 7. Ha ha ha, Anaconda, no shit? Eden najbolj neumnih filmov vseh časov? J-Lo pa to? Film že ves čas visoko kotira na uradni lestvici "Tako slabih, da so že dobri". :) Šest nominacij za malino (med njimi tudi Voight za najslabšega igralca) in še dve "nagradi" Stinker Award za največje govno tistega leta. No, zdaj je jasno, do kod seže primerjalni in umski domet našega najljubšega recenzista.™

  OdgovoriIzbriši
 8. Anaconda je perfektni guilty pleasure. Že zato, ker ima Jennifer Lopez tako veliko rit, da je kača ne more požret :)

  Od Voighta sem ti naštel tri vrhunske vloge, ne seri! V Anacondi je pa čist fajn. Ravno prav blesav in overactan, da paše v kontekst.
  Isti je v National Treasure in še kje.

  OdgovoriIzbriši
 9. No saj, isti je povsod. National Treasure, ha ha, še ena vrhunska mojstrovina z Nikotom, še enim briljantnim igralcem. Za manj brihtne šestletnike. Jaz absolutno razumem pojem grešnega zadovoljstva, Gartner, filmov ne gledam od včeraj, ampak problem je drugje. Prvič, ti prisegaš samo na take filme, kvaliteto in vsebino pa preziraš in spregledaš, ker ob filmu (in verjetno tudi sicer) pač nisi sposoben razmišljati. Drugič, niti slučajno ne ločiš filma, ki je dober zaradi nekega igralca (ki mogoče niti ni tisti, ki je tebi všeč), in takega, ki je dober zaradi vseh drugih igralcev in vseh drugih kinematografskih faktorjev (o katerih se ti niti ne sanja). Slednjih je veliko več, ne boš verjel.

  OdgovoriIzbriši
 10. Ah, ti tvoji pokroviteljski komentarji :)
  Ne boš pa ne boš se jih naveličal :)

  OdgovoriIzbriši
 11. Ti kvasiš neumnosti in kot argument za svoje trditve naštevaš najbolj neumne filme vseh časov, jaz pa naj bi bil pokroviteljski? Kako naj se človek sploh pogovarja? Vsekakor se pa ne bom naveličal zagovarjati zdrave pameti, brez skrbi -- ker če bi 'pametnejši odnehali', bi pač bebci zavladali svetu. Kot da svet ni že tako dovolj debilen.

  OdgovoriIzbriši
 12. Haha te debate so legendarne. Še tako naprej :) Pogrešam pa Iztoka; njegov stari blog je bil legendaren zaradi veliko razlogov, tudi zaradi takšnih udarov med kritiki :)

  OdgovoriIzbriši
 13. Karkoli Garner dela, je bedno. Ne hvali hudiča.

  OdgovoriIzbriši