1. apr. 2018

Deset let, tisoč filmov

Okrogel jubilej na Dan norcev

Tale ni prvoaprilska: v desetih letih, kolikor pišem blog, se je nakopičilo 1000 filmskih prispevkov — pravzaprav celo nekaj več (o tem se lahko prepričaš s klikom na povezavo filmi desno zgoraj, ako se ti ljubi šteti). To ni prav majhna številka zlasti zato, ker so moji filmski vtisi sestavljeni iz več kot le nekaj stavkov, torej gre za zajetno količino besedila. Seveda so mnogi blogerski kolegi na sceni dlje od mene (sam berem Nergača, rojaka Don Marka M, včasih celo Ireno Sireno), dočim so nekateri cineasti v krajšem času uspeli nanizati več recenzij (recimo Goodfella s Filmskega kotička), ampak trudim se po najboljših močeh. Ali je moj pogled na sedmo umetnost komu povšeči ali ne, je sicer druga stvar, a bodimo si na jasnem: vselej ter pri vsem bom dal prednost kvaliteti pred kvantiteto. (Še zdaleč ne poročam o vsakem filmu, ki si ga ogledam, med njimi marsikaterega večkrat.) Kaj ti pomaga, da si videl že pet milijonov filmov, če nisi razumel niti enega (ker se ti ne da razmišljati) in o nobenem ne znaš ali nočeš povedati česa smiselnega?

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube avdioposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Če gre verjeti vdelani bloggerjevi statistiki, je v času od lanskega devetletnega jubileja blog filmoljub obiskalo več kot 305.000 ljudi; to pomeni, da se je število unikatnih klikov odtlej skoraj podvojilo (števec trenutno kaže 1.240.650) in me je v zadnjem letu v povprečju bralo približno 835 uporabnikov medmrežja in raznih prikazovalnikov dnevno. (Največji porast se je zgodil konec leta 2017 in je potem vztrajal čez zimo.) Dobršen del tega prometa pripisujem spletnim botom (oglasna sporočila in smetiščna pošta), a določen napredek se vendarle kaže. Od tedaj sem priobčil 99 novih filmskih mnenj ter izvrgel še kak ducat raznih nebuloz (glasba in drugo), kar je povprečno zneslo približno za dobra dva prispevka tedensko. Še kar marljivo, četudi ne postajam vse mlajši. Še vedno se držim svojih zablod načel: na družabnih omrežjih me ni (če je med tamkajšnjo patologijo tudi kakšen 'filmoljub' ali 'filmoljubec' ali karkoli podobnega, to zanesljivo nisem jaz), nimam želje po senzacionalizmu in potrebe po zbujanju pozornosti, kot tudi ne ambicij o kakšnem zaslužku z blogom, bodisi s plačljivim dostopom ali z oglaševanjem. Jebeš to, jaz v te oportunistične neo-liberal-turbo-butalske štose pač ne verjamem in sem nekaj tovrstnih pobud gladko zavrnil. Raje imam čist, berljiv blog po lastnem okusu, brez vsakršne odvečne navlake. Debilno se mi zdi, da bi bil kdo nenadoma pripravljen plačevati za nekaj, kar je bilo dotlej zastonj (vsaj zase vem, da ne bi), ali da bi si kdo želel klikati po abotnih oglasnih pasicah — in že tako ali tako nas na absurdni strani Alp z vseh strani anal-lizirajo z nategunskimi "ugodnimi ponudbami" ter idiotskimi reklamami. Da bi moral te fekalije kdo goltati še med tem, ko iz radovednosti bere mnenje neznanca o nekem filmu? Ne, hvala. ツNaj izdam še neko skrivnost, ki to ni: blog imam zato, ker rad pišem; se ob tem zabavam ter sčasoma izboljšujem artikuliranost besede in misli. Če ne bi pisal o filmih, bi pač o čem drugem, vseeno mi je. Ampak za politiko in družbene aktualnosti v Butalah mi dol visi, za kritiko knjig in glasbe (svojih drugih dveh velikih ljubezni) se ne čutim dovolj kompetentnega, na kakšna strokovna in tehnična področja se tudi ne spoznam kaj prida — torej je neobvezujoče razpredanje o bolj ali manj zanimivih dosežkih sedme umetnosti še najboljša izbira. To je moj konjiček in strast, predvsem pa zadoščenje, ki je že samo po sebi dovolj. Se beremo še naprej.

8 komentarjev:

 1. Letos mineva deset let, odkar sem prvič videl Sedem samurajev. Takrat se je zame odprl nov svet. Svet, katerega del je tudi ta blog. Vsak drugi dan prihajam preverit za novimi recenzijami, skoraj deset let že. Resnično izjemen blog. Še na mnoga!

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala za lep kompliment, zelo cenim. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Filmoljub, iskrene čestitke za 10 let in 1000 filmov. Tudi zaradi branja tvojega bloga je teh 10 let minilo hitreje,lepše in bolje.
  Hvala, ker vztrajaš in srčno upam, da boš še dolgo. Vse dobro in lepo. Tvoj iskreni fan Buzach

  OdgovoriIzbriši
 4. Tudi z moje strani čestitke. Redko človek naleti na primerljive in podobno ubesedene recenzije. Ker samega sebe ne štejem med posebno zagrizene filmofile (čeprav občasno z veseljem pogledam dober film), me včasih v ogled prepričajo tvoji zapisi. Ne tako redko pa ti zapisi film kar nadomestijo ;-)
  Še na mnoga leta in zapise.

  OdgovoriIzbriši
 5. Tudi sam bi čestital ob tem jubileju in navijam še vsaj za nadaljnjih deset let pisanja. Vsako recenzijo preberem z užitkom.

  OdgovoriIzbriši
 6. Čestitke, Filmoljub, vsaj enkrat na 2 meseca te obiščem in preverim, če imava enak okus in seveda po kakšno idejo. :) Srečno!

  OdgovoriIzbriši
 7. Zelo dobro! Prvi naslov, ko iščem idejo za film. Čestitam. Dobrih recenzistov manjka, haha.

  OdgovoriIzbriši