16. apr. 2018

Wildling (2018)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Nemški scenarist in režiser Fritz Böhm je na letošnjem festivalu SxSW v teksaškem Austinu debitiral z nenavadnim indie celovečercem mešanih žanrov in motivov. S soavtorjem Florianom Ederjem prinašata svojevrstno interpretacijo arhetipa divje ženske (La Loba) v prispodobi o seksualnem zorenju dekleta in neukrotljivi naravi feminilnosti, ki je naletela na precejšnjo pozornost javnosti in je poleg velikih distribucijskih tvrdk kot IFC Films (The Devil's Candy, The Autopsy of Jane Doe), specializiranih za neodvisne projekte, pritegnila tudi nekatera zveneča igralska imena.

Instinktivna ženska narava je oplenjena, odrinjena in pozidana. Podobno kot divje živali in divjina je deležna najslabšega ravnanja. Ženske so bile skozi vso zgodovino ropane ali požigane, brlogi zravnani z zemljo in naravni cikli prisiljeni v nenaravne ritme, ker je tako ustrezalo drugim. Ni naključje, da prastara divjina našega planeta izginja, ko bledi razumevanje naše notranje divje narave. Ni tako težko razumeti, zakaj veljajo stari gozdovi in starke za manj pomembne. ―Clarissa P. Estés, Ženske, ki tečejo z volkovi

Pripoved spremlja v sobo zaprto deklico, ki odrašča ob skrbni negi svojega "očka" (Brad Dourif); ta jo z izolacijo domnevno varuje pred krvoločnimi bitji v zunanjem svetu, ki žrejo otroke. (Izraz 'divjež' oz. wildling je morda izposojen iz mitologije literarne fikcije Igre prestolov.) Ko pubertetniška Anna naposled dobi prvo menstruacijo, ji razloži, da je kri na rjuhah znak bolezni, in poslej ji bo moral dajati boleče injekcije z "zdravilom". Če je ne bo mogel "ozdraviti", bo namreč morala v "boljši kraj", tako kot njen domači ljubljenček, iz katerega zdaj pred hišo že "raste grm". Vendar so vsa njegova prizadevanja zaman: nobena substanca ne more ustaviti odraščanja mladega dekleta in srhljive preobrazbe njenega telesa v nekaj nedoumljivega ― prav tisto, pred čimer jo je domnevno ščitil njen "očka". A stvari niso take, kakršne so videti; potem ko se otroško naivna Anna reši dolgoletnega ujetništva in jo oblasti začasno dodelijo v skrbništvo krajevne šerifinje (Liv Tyler), se v novem, spodbudnem okolju razkrije njena prava narava: osupljiva snov mračnih legend o zverinski rasi, ki se prehranjuje z mesom.

Kljub iztrošenosti žanrskih motivov o volkodlakih (ali drugih bitjih iz ameriške folklore tipa bigfoot oz. sasquatch) je premisa Böhmove zgodbe nenavadno izvirna in v svoji nepretenciozni dramaturški podobi osvežujoče drugačna; poleg aktualnega komentarja o svetohlinski patriarhalni družbi, ki zatira in preganja prvobitni ženski princip (glej tudi The VVitch: A New-England Folktale), prinaša vselej pronicljive motive strahu pred "pošastno" prebujajočo se dekliško seksualnostjo, simbolno obeleženo z menstrualno krvjo (glej tudi Carrie), ter metaforo o osamosvajanju "uporniške" adolescentne generacije, ki ogroža ustaljeni red sveta odraslih in jo je treba brzdati (glej tudi Halloween in naslednje mesoreznice promiskuitetne mladeži). Škoda le, da projekt klecne po izvedbeni in tehnični plati (nelagodno temačna kamera z vrtoglavično montažo); zgodba ima toliko slepih ulic in pripovednih nedoslednosti, po drugi strani pa tudi nepotrebne klišeje (in nadvse šibke antagoniste), da žal ne daje vtisa realnega sveta ali posebej prepričljivih likov. Sicer je nastop mlade britanske igralke (Bel Powley) navdušujoče neustrašen in sila doživet (glej tudi Pollyanno McIntosh v The Woman ter Gretchen Lodge v Lovely Molly), pa tudi žanrskega veterana Dourifa (One Flew Over the Cuckoo's Nest, Dune, Blue Velvet, Mississippi Burning, Alien Resurrection, The Lord of the Rings: The Two Towers, serija o morilski lutki Chuckyju, serija Deadwood) je vselej fascinantno videti; a je zato medlo eterična Liv ― ki je tudi producentka filma ― v vlogi odločne predstavnice zakona dokaj zgrešena izbira, nekateri pomembni stranski liki pa obupno nedodelani. Pod črto gre za pozitivno, čustveno in pomensko angažirano doživetje, vendar bo moral sicer pogumni Fritz Böhm nabrati še nekaj kilometrine, preden se bo povsem suvereno in celostno izkazoval.

Ni komentarjev:

Objavite komentar