23. jul. 2018

Future World (2018)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●○○○○○○○○

Ne vem sicer, ali bo poplava obtožb zaradi spolnega nadlegovanja (#MeToo), ki se zadnje čase zgrinja nanj, pokopala kariero Jamesa Franca, ampak s takimi skrpucali se bo ta čedalje bolj mediokritetni kalifornijski glumač in režiser očitno pokopal kar sam. Potem ko je z biografskim portretom nekega hollywoodskega čudaka in njegovega debilnega filma The Disaster Artist (2017) pritegnil pozornost geekovskega dela občinstva, se mu je iz nekega razloga zdelo zanimivo sodelovati pri slaboumnem C-projektu z najvišjih polic videotek, kakršne so včasih ob 2h zjutraj predvajale obskurne televizijske postaje, da so izpolnile programske kvote.

Franco, ki je skupaj z Bruceom Thierryjem Cheungom prevzel tudi režijo (brat Jeremy Cheung in Jay Davis sta napisala uborni scenarij), upodobi noro hilarično inačico poor man's Lorda Humungusa (glej Mad Max 2) oziroma brezvestnega vodjo motociklistične tolpe, ki pleni in pobija po opustošenem svetu bližnje prihodnosti. Po strupeni puščavi tava mladenič Prince (Jeffrey Wahlberg, nečak Markyja Marka), ki se kljub nevarnostim tega obupnega sveta trudi priti do zdravila za svojo bolno mater (Lucy Liu). Plenilski motoristi, ki si s silo jemljejo, kar se jim zahoče (glej tudi The Book of Eli, z Denzelom), v nekem oporišču naletijo na izjemno odkritje: robotko Ash (Suki Waterhouse), zadnji ostanek nekdanje napredne civilizacije. Robotko je mogoče upravljati z daljincem, da uboga ukaze svojega gospodarja. Mhm. Sredi puščave je tudi neonsko mesto 'Svet ljubezni', kjer prostitutke kot sužnje z električnimi ovratnicami nadzoruje zvodnik Snoop Dogg (ki z idiotsko vlogo ne dela usluge niti sebi niti filmu). Mladi Prince in plastična blondinka se med begom od tam zbližata, nazadnje pa se morata zoperstaviti še vodji narko-mafije v opuščenem obmorskem letovišču Milici Jovović (ki skuša z absurdnim igralskim pretiravanjem oponašati odlično Leno Headey v Dreddu, vendar izpade patetično), ki bi uslužno robotko tudi sama rada imela za hišno ljubljenko. Ampak letargična Ash medtem spozna svojo človeško plat, najde odrešitev in "dušo" v lezbični ljubezni z avtomehaničarko plažne skupnosti — ter se odpravi lastni usodi naproti. Prince mora v dvoboju (ki morda namiguje na Kupolo groma in legendarni boj Maxa ter Master Blasterja), premagati nekoga izmed zadetih tepcev, v čigar razparanem trebuhu se skriva zdravilo za njegovo umirajočo mater (ki jo v skrajno postranskem liku Lucy upodobi s tolikšno energijo, da je videti že pokojna, čeprav potem okreva).

To je distopična vizija družbe prihodnosti, v kateri ni izvirnosti niti toliko, kot je za nohtom črnega; veliko, pravzaprav skoraj vse, pa o njej pove njen skrajno generični naslov — Svet prihodnosti. Ta bledolična, sprana in slabokrvna kopija Pobesnelega Maxa, ki v gledalcu že s svojimi prvimi prizori vzbudi slutnjo vsesplošne demence, je videti kot delo osebe, ki preprosto ne zmore preseči svoje ujetosti v ploski, zgolj dvodimenzionalni ter s stereotipi in klišeji zapolnjeni svet. —Denis Valič, MMC RTV SLO

Težko je spisati bolj smiseln povzetek tega nezaslišanega kupčka dingovih iztrebkov, saj je zgodba natanko tako absurdna, brezciljna in kratkomalo neumna, kot se zdi ta opis; smešni liki žalijo zdravo pamet vsakogar, ki je starejši od pet let in je v življenju videl več kot dva filma. Popolna dramaturška in fotografska zmeda je podložena še z zoprno elektronsko glasbo, odlikujeta pa jo tudi šalabajzerska montaža in trapasta mizanscena prizorov brez vsakršne estetske vrednosti ali pripovedne vizije. Žal je kilavi Svet prihodnosti uspelo odplakniti celo v kinematografe (tudi slovenske), ki to pretenciozno govno veselo vrtijo, potem ko so izpustili marsikateri odličen evropski ali azijski film; še en razlog več za bojkot raznih Kolosejev in Cineplexxov, kjer očitno ni nikogar, ki bi trezno presojal o tem, katere filme velja videti.

3 komentarji:

  1. Hvala, se bom ognil v velikem loku in raje naredil kaj v smeri krčenja watchliste, kjer se mi je nabralo že 1000 in več filmov. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sicer tega umotvora še nisem videl (in ga najbrž tudi ne bom), me pa tvoj opis in prikolica močno spominjata na meni ljubi https://www.imdb.com/title/tt3672742/
    Poleg seveda zgoraj naštetih filmov

    OdgovoriIzbriši