4. okt. 2018

An Actor Prepares (2018)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●○○○○○

Nikoli si ne bi mislil, da mi film, v katerem ima osrednjo vlogo oskarjevec Jeremy Irons (The Mission, Dead Ringers, Reversal of Fortune, Damage, M. Butterfly, The House of the Spirits, Stealing Beauty, Kingdom of Heaven, Margin Call, Beautiful Creatures), ne bo posebej všeč — ampak zgodilo se je natanko to. Britanski veteran z otipljivo karizmo in magnetično prezenco, poosebljenje dramatičnega gravitasa & dignitasa z avtoritarnim vokalom ter eden tistih shakespearskih glumačev, ki bi jih lahko dve uri gledal, kako dremljejo na zofi ali recimo berejo telefonski imenik. Kaj mu je bilo tega treba, ne vem; je bil izziv pri sedemdesetih igrati nekakšno namišljeno (alternativno) inačico samega sebe? Morda je mislil, da bo vulgarna cestna komedija o zbližanju odtujenega očeta in sina izpadla nekoliko bolj izvirno ali duhovito — ampak kako, če se poslužuje najbolj iztrošenih, predvidljivih in dolgočasnih stereotipov, kar smo jih videli v zadnjih desetletjih? Ali pa je bil film nekega Steva Clarka (po scenariju nekega Thomasa Moffetta) mogoče mišljen kot svojevrstna satira ali parodija teh klišejev? Kdo bi vedel. V njem ni nič takega, kar bi namigovalo na to.Ostareli hollywoodski igralec, egoistični pijanec, nebrzdani žurer in brezsramni ženskar Atticus Smith (bržčas namig na ime Atticusa Fincha iz slovite zgodbe Ubiti ptico oponašalko) na podelitvi nagrade za življenjsko delo doživi blažji infarkt. Če se želi še pred naslednjim projektom — kjer naj bi igral boga — udeležiti poroke svoje mlajše hčere (Mamie Gummer), bo moral skupaj z osovraženim sinom Adamom (Jack Huston) v avtodomu prečkati državo od Kalifornije do New Yorka, saj po priporočilu zdravnikov ne sme na letalo. To je obenem tudi edina zdravstvena zapoved, ki jo upošteva. Na poti med prerekanjem, tekmami bejzbola, žaljivkami, opolzkimi referencami, geriatrično goloto Železnega Jeremije in spletno pornografijo se moška zbližata ter obračunata s težavno preteklostjo in svojimi frustracijami. Srečen konec, vse dobro — in to je vse.

An Actor Prepares (rus. Работа актера над собой) je naslov prve od knjig legendarnega gledališkega in filmskega učitelja karakterne oz. metodične igre Konstantina Sergejeviča Stanislavskega (1863—1938), sledili sta ji še Building a Character (rus. Работа над собой в творческом процессе воплощения) ter Creating a Role (v angleščini). Med slavnimi učenci njegovega pristopa so (bili) tudi James Dean, Julie Harris, Al Pacino, Robert De Niro, Harvey Keitel, Dustin Hoffman, Ellen Burstyn in Daniel Day-Lewis.Žal pa ta avantgardna metoda komediji Oče in sin na neslužbeni poti, ki vijuga med prisiljenimi (kot-da samonanašajočimi se) dovtipi ter neduhovitostjo in dolgočasnostjo (z nezanimivima kameo vlogama Matthewa Modina in Willa Pattona), ni kaj prida pomagala dvigniti se nad nivo straniščnih burk tipa Get Him to the Greek (2010). Bolj posrečenih road-trip smešnic ali komičnih dram o terapiji družinske disfunkcije je toliko, da lahko na pamet naštejem le nekatere najbolj priporočljive: Stranger Than Paradise (1984), Rainman (1988), Dumb and Dumber (1994), About Schmidt (2002), Sideways (2004), Transamerika (2005), Broken Flowers (2005), Little Miss Sunshine (2006), Away We Go (2009), We're the Millers (2013), Nebraska (2013), Grandma (2015) ... eh, ne da se mi več.

3 komentarji:

 1. Tudi ob treh zjutraj ti naštejem par filmov, ki so zanič kljub Ironsu.
  Že dolgo ni več zagotovilo za dober film, saj je njegova kariera pošteno zašla.
  Žal.

  OdgovoriIzbriši
 2. V koliko filmih recimo od leta 2000 dalje je Irons igral v osrednji vlogi? Ampak ti si verjetno gledal vse. Ja, seveda. ⛳ In tudi če je tako — kaj misliš, da je razlog za te "zanič filme"?

  OdgovoriIzbriši
 3. Nisem gledala filma, ampak se zdi zgodba sumljivo podobna zgodbi v Kodachrome. Ki mi je bil, mimogrede, dober film. Že zaradi Eda, Sudeikis pa je tudi prepričljiv. :)

  OdgovoriIzbriši