8. maj 2019

Starman (1984)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Ah, mitološka osemdeseta leta. Smešne bundesliga pričeske, pletene športne gamaše in bele teniske. Filmsko so bila izrazito naklonjena pustolovskim in romantičnim dramam ter znanstveni fantastiki. Michael Douglas je v čevljih izvršnega producenta (Kitajski sindrom) po vratolomni akcijski komediji Lov na zeleni diamant (1984) iskal že naslednjo uspešnico, pri studiu Columbia Pictures pa so tedaj že nekaj let tenstali scenarij o nekakšnem prišleku iz vesolja — pravzaprav kar dve podobni zgodbi. V prvem filmu naj bi kot človekoliki vesoljec predvidoma nastopil Kevin Bacon, vendar ga je nazadnje nadomestil tedaj 34-letni Jeff Bridges (ker je bil menda Tomči Kurči že zaposlen pri Legendi Ridleyja Scotta). Tudi piscev scenarija je bilo več (prvotno Bruce A. Evans in Raynold Gideon, predelava Dean Riesner, ki ga potem niso niti navedli), v vrsti za režiserja pa so se izmenjali Mark Rydell, Adrian Lyne, John Badham, Tony Scott in Peter Hyams, preden je zadevo prevzel John Carpenter. Ta je bil Bridgesu še dolžan glavno vlogo, ki mu jo je sprva namenil za Plisskena v Pobegu iz New Yorka (1981) in Macreadyja v Stvoru (1982), a je potem z obojim zaslovel mladi Kurc Rasel. Razen tega je po razmeroma slabem blagajniškem izplenu antarktične razteleševalke Carpenter krvavo potreboval všečno filmsko uspešnico, namenjeno širšim množicam, in njegova soproga Adrienne Barbeau je vsak hip pričakovala otroka (trivia: Cody Carpenter je prav včeraj dopolnil 35 let). Columbia je torej izbrala svoj projekt, tisto drugo, malce preveč podobno zgodbo z delovnim naslovom Night Skies pa so prepustili tvrdki Universal Pictures. Njenega koncepta se je Steven Spielberg že zdavnaj domislil kot tematsko nadaljevanje svojih Bližnjih srečanj (1977); iz tega je potem nastal Vesoljček E.T. (1982), Spielbergova trofeja ter eden najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov.

Bridges se je za vlogo nezemeljskega raziskovalca, nerodno utelešenega v umrlem soprogu osrednje junakinje Jenny Hayden (Karen Allen, Indyjeva pustolovska pajdašinja in družica Marion v Lovu za izgubljenim zakladom), pripravljal s pomočjo učitelja plesa in tako, da je preučeval bizarno trzajoče gibe ptičev. (Posrečeno neartikulirani lik vesoljca v ohlapni človeški koži je prikazal tudi hilarično zabavni Vincent D'Onofrio kot ostudni Edgar v prvih Možeh v črnem.) Svojemu protagonistu je uspel vdihniti čudaški, ganljivi in prisrčni značaj dobronamernega bitja, ki skuša razumeti človeška čustva. V spretno udejanjeni in kratkočasno tempirani sci-fi ljubezenski road-movie drami je očitno prepričal tudi Ameriško filmsko akademijo, saj mu je namenila njegovo prvo nominacijo za glavno moško vlogo (oskarja je potem dobil F. Murray Abraham za vlogo Antonia Salierija v Amadeusu); obenem gre za najmanj tipični ter edini film Johna Carpenterja (Assault on Precinct 13, Halloween, The Fog, Prince of Darkness, In the Mouth of Madness), ki je bil kdaj nominiran za zlati kipec. Izjemni Bridges (The Fisher King, The Big Lebowski, True Grit, Hell or High Water) ga je dejansko dobil šele četrt stoletja pozneje, za nastop v glasbeni drami Crazy Heart (2009) Scotta Cooperja. Večstransko nadarjenost je kazal veliko pred tem: nalašč za muzikalično podlago Moža z zvezde sta s soigralko Karen Allen lastnoročno odpela priljubljeno All I Have to Do Is Dream slavnega dua The Everly Brothers.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

S filmom navdihnjeni so na ameriški mreži ABC leta 1986 predvajali tudi televizijsko serijo Starman z Robertom Haysom, vendar ni doživela vidnejšega uspeha in so jo že leto zatem ukinili. Kar zadeva celovečerec, pa se zadnje čase spet šušlja, da režiser Shawn Levy (Real Steel) in scenarist Arash Amel (Grace of Monaco, The Titan) pripravljata rimejk Carpenterjeve klasike. Hm. Si ga res želim(o) videti? V vsakem primeru bomo letnico 1984 težko prekosili. Tedaj smo mladi obiskovalci kinodvoran gledali tudi Izganjalce duhov, Indiano Jonesa in tempelj smrti, Policaja z Beverly Hillsa, Moro v ulici brestov, This Is Spinal Tap, Bilo je nekoč v Ameriki, Karate mulca, Polja smrti, peščeni Dune in čudoviti Mijazakijev anime Nausicaä iz Dežele vetra. Ena boljših cineastičnih letin.

Ni komentarjev:

Objavite komentar