11. jun. 2008

Kickboxer (1989)

Ocena: ●●●○○○○○○○
(G) Fantje so se hoteli pretepati kot on, punce pa so sanjale, da se njihovi fantje zanje tepejo kot on. In v Krvavem športu, ki sta mu leto kasneje sledila še Cyborg in Kickboxer, je bil res kul. Kot Bruce Lee, ali če hočete, kot Jet Li. Steven Seagal je ostal daleč zadaj, Chuck Norris pa se je nenadoma zdel kot starček. —IztokSinoči sem gledal ta umotvor na A-kanalizaciji, ker pri milem bogu nisem imel kaj početi. (Okej, lahko bi si recimo vrtal luknjo v gleženj. Hm. Če prav pomislim, mi je zdaj žal, da se nisem odločil za to.) Ta kakec od drekca od filma je šolski primer imbecilne igre retardiranega, s steroidi in kokainom naphanega Jana-Hloda von Dumma, čigar poskakovanje in raztegovanje nog je bistveno manj zanimivo od televizijske aerobike za upokojence. Prikazano tepežkanje nima nobene zveze s športom, ki mu rečemo tajski boks (čeprav je bil Jean-Claude v resnici prvak v tej disciplini), dočim je igra, scenarij, koreografija in režija na ravni posnetkov, ki jih v terapevtske namene z digitalko delajo gojenci Zavoda za otroke s posebnimi potrebami v Kamniku.

V čem je razlika med Jan-Hlodom in Štefanom Morsko deklico? Slednji je tako neznansko neumen, da je že smešen. "The Muscles from Brussels" pa je za spoznanje preveč aboten, da bi bil (vsaj) smešen.Kot vsi filmi Van Damma je tudi ta v najboljšem primeru patetična parodija samega sebe. Samo za ljubitelje napumpanega Belgijca in nostalgike (slabih) pretepaških filmov iz 80-ih, ki so tako ali tako vsi po vrsti (slabe) kopije filmov legendarnega Bruca Leeja.
(G) Prava zvezda je postal konec osemdesetih, ko je gledalke obnorel tudi s svojo golo zadnjico in delanjem špage, kar so kasneje obdelodanile z večimi zaporednimi nominacijami za MTVjev 'most desirable male', Hollywood pa ga je posvojil v devetdesetih, ko je čez lužo pripeljal tudi hongkongške mojstre režije, recimo Johna Wooja in Tsuia Harka ter postal resna konkurenca Arnoldu in Stalloneu, kar pomeni, da je začel snemati tudi dokaj visokoproračunske akcijske filme, recimo Timecop, Universal Soldier in Sudden Death. —Iztok