27. okt. 2008

On Deadly Ground (1994)

Ocena: ●●○○○○○○○○

You wanna know who he is? Try this: delve down into the deepest bowels of your soul. Try to imagine the ultimate fucking nightmare. And that won't come close to that son of a bitch when he gets pissed.

Mistična akcijska streljaško eksplozivna pretepačina, navdihnjeno poslovenjena kot Aljaska v plamenih, je film svojevrstnih dosežkov. Pa začnimo z najbolj impresivnim: je najslabši film, v katerem se pojavijo tako eminentna igralska imena kot Billy Bob Thornton (Sling Blade, The Man Who Wasn't There, Monster's Ball), Joan Chen (Tian yu, The Home Song Stories), John C. McGinley (Platoon, Scrubs, Two Tickets to Paradise), R. Lee Ermey (Apocalypse Now, Full Metal Jacket, Dead Man Walking) in za nameček še nihče drug kot Michael Caine (preveč odličnih filmov, da bi jih naštel). Je tudi film, ki je sprožil ogorčene proteste okoljevarstvenih organizacij in ameriških staroselcev zaradi absurdno butastega prikaza prekomernega izkoriščanja naravnih virov in rasnih predsodkov. Je film, kjer se v istem prizoru odigrano hitrostno klofutanje dlani in navdihujoči govor o bistvu človekove morale znajdeta v prvi epizodi lestvice najbolj neumnih filmskih scen vseh časov. Je film, ki pacifizem vceplja s pestmi in ljubezen do narave uči z ognjenimi eksplozijami. Je film, iz katerega so po pilotskem predvajanju morali odrezati dobršen del poduhovljenega zaključnega govora Stevena Seagala o alternativnih gorivih, saj se je testno občinstvo iz obupa jelo vzajemno daviti z lastnim iztrganim drobovjem. Je neovrgljiv dokaz, da je slaboritni Stipe Seagal v vlogi režiserja še slabši kot v vlogi igralca (kar je zanimiv in nepričakovan paradoks). Je najboljši film, kar jih je režiral sam Seagal. Seveda je — v nemajhno olajšanje producentov, studijev, severnih jelenov, vprežnih psov, drugih igralcev in testnih gledalcev — edini film, ki ga je režiral.Za vse te dosežke je bil film nagrajen z zlato malino za najslabšega režiserja ter nominacijami za najslabšega igralca, igralko, glasbo, scenarij in film tistega leta.

My guy in D.C. tells me that we are not dealing with a student here, we're dealing with the Professor. Any time the military has an operation that can't fail, they call this guy in to train the troops, OK? He's the kind of guy that would drink a gallon of gasoline so he could piss in your campfire! You could drop this guy off at the Arctic Circle wearing a pair of bikini underwear, without his toothbrush, and tomorrow afternoon he's going to show up at your pool side with a million dollar smile and fist full of pesos.

On Deadly Ground je bedna in nesmiselna farsa, parodija samega sebe, tragična potrata denarja in časa za njegov ogled ter sramota za igralce v njem in vso filmsko industrijo, ki ga je izpljunila. Ogled tega patetičnega zmazka drastično poveča tveganje za pospešeno odmiranje možganskih celic in grozi neprevidnemu gledalcu, da si bo v afektu raje ročno odstranil trebušno slinavko ter si za vsak slučaj naredil še lobotomijo z odpiračem za buteljke, kot da bi si dlje od začetne najavne špice ogledal ta skrajno imbecilni umotvor.

OSUPLJIVA ČUSTVENO-IZRAZNA PALETA STEVENA SEAGALA
VESELOTOŽENČEMERENOSAMLJEN
ZASKRBLJENSKEPTIČENRAZIGRANBESEN
HREPENEČZMEDENZDOLGOČASENZBADLJIV
RAZVNETZGROŽENPONOSENOBJESTEN

Vse to pa začuda ni preprečilo borilno veščemu bebčku z lasmi, spetimi v čopek, da ne bi zaigral še v kakšnih dveh ducatih nič manj moronskih filmskih skrpucal. Razen Obleganih (1992) je med njimi še najbolj prebavljiv Kritična točka oz. Executive Decision (1996), kjer ga v vlogi poveljnika marincev na srečo že po kakšnih 20 minutah filma odnese z letala in ga po tistem ne vidimo več.