17. sep. 2009

Along Came Polly (2004)

Ocena: ●●●●●●○○○○
(G) In potem mimo pride [...] preprosta, površna in raztresena papiga, njegova Helen Hunt, ki ga prepriča, da Bolje ne bo nikoli. Da naj pozabi na Jacka Nicholsona in da naj namesto cucka sprejme slepega oposuma. Še en film o japiju, ki ga odreši divja bejba? —Iztok

Kaj sem že hotel? (zeh) Aha, saj res, še ena premočrtna situacijska komedija z Mirnim Benom, ki se poigrava s kot Zemlja starim filmskim klišejem, ko se v romantični preplet humornih zgod in nezgod trmasto ujameta dva docela nekompatibilna osebka. Ljubezen premaga vse, nekaj takega? Tokrat sta to Reuben (Ben Stiller) in Polly (Jennifer Aniston); on kompulziven in pedanten analitik, ki pri zavarovalnici v številkah kalkulira tveganje in nepredvidljive dogodke, ona neobremenjena in spontana avanturistka ter ljubiteljica eksotične hrane in plesa. Potem ko ga na medenih tednih novopečena nevesta (Lisa Kramer) že na prvo poročno noč prevara s potapljaškim inštruktorjem Claudom (Hank Azaria), se Reuben tolaži v družbi nagnusno infantilnega, zafrustriranega prijatelja, nekoč obetavnega otroškega filmskega zvezdnika (Phillip S. Hoffman), in na neki zabavi spozna zmedeno, neorganizirano kvazi-svetovljanko Polly. Ka-čing!Look, look we 'ad a scuba, we drink some white wine, we talk about life and we cannot 'elp it. It is like love at first sight. She make like the fire in my trouser.

Skozi razmeroma sterilno burko, prepleteno s preznojenim straniščnim humorjem Stillerjevega sloga, stereotipnimi zapleti na rovaš maničnih fobij, kontrastnosti značajev in nazorov, ter pospremljenimi z dokaj nepotrebnimi stranskimi liki zvenečih imen (Alec Baldwin, Bryan Brown, pa čak i Hoffman), nas lahkotna humoreska nazadnje (kajpak) poduči o tem, da je treba življenje uživati, namesto da se z njim nenehno obremenjujemo.

It's not about what happened in the past, or what you think might happen in the future. It's about the ride, for Christ's sake. There is no point in going through all this crap, if your are not going to enjoy the ride. And when you least expect, something great might come along. Something better then you even planned for.Romantična komedija izpod rok režiserja in scenarista Johna Hamburga (Meet the Parents, Zoolander, Meet the Fockers, I Love You Man) je bolj ali manj vredna ogleda zlasti po zaslugi nepopisno smešnega Azarie, ki mu uspe prikazati huronsko zabaven lik goloritega dolgolasega francoskega osvajalca brez pretiranega overactinga, ki bi groteskno razvodenel med številnimi podobnimi klišejskimi figurami. Osebno me je ta večstranski igralec na smrt zabaval v še enem od svojih posrečenih parodičnih performansov, kot gejevski služabnik Agador/Spartak v komičnem Nicholsovem rimejku francoskega hita The Birdcage (1996); dočim si je Stiller za svojo vlogo, kjer med njim in Jennifer vlada manj avtentične privlačnosti kot pri zasušenem sendviču s pasjo salamo, zmagoslavno prislužil nominacijo za zlato malino.

Luban! Look me in my eyeball. I treat 'er like my own flesh and blood. Solid, ça va?