12. jun. 2010

Law Abiding Citizen (2009)

Ocena: ●●●●●○○○○○

He's in jail, it's because he wants to be in jail. He's a born tactician. Every move that he makes, it means something. That cellmate that he killed, what, you think that was random? No. That's a pawn being moved off the board. If I were you, I'd be lookin' for the next piece. Anybody who had anything to do with that case, he's gonna be comin' after you.

Ogleda filma sem se lotil s kar najmanjšimi pričakovanji, vnaprej poznavajoč razmeroma negativne odzive in ušive kritike ter sodeč po njegovi mlačni osnovni premisi: družinski oče se čez nekaj let maščuje nasilnima roparjema in morilcema svoje družine, za nameček pa še vsem odvetnikom in celotnemu sodnemu sistemu, ki je zaradi pravnih lukenj (in brezbrižnosti zagovornika) zločincema (oz. vsaj enemu od njiju) prisodil veliko preblago kazen.Zveni podobno kot sloviti Death Wish iz daljnega leta 1974 (pa še marsikaj drugega)? Verjetno. Le da je akcijska drama s Charlesom Bronsonom svetlobne milje boljša, bolj prepričljiva, bolj kontroverzna in še vedno aktualna, akterji pa neskončno bolj simpatetični in poistovetljivi — pa če bi bil film star stopetdeset let in ne le petintrideset — in kljub vsem hi-tech eksplozivnim in balističnim učinkom, s katerimi se kiti tukaj omenjeni.

Law Abiding Citizen je pravno ridikulozen (celo za različne interpretacije odprt ameriški sodni sistem), dramaturško nedosleden, karakterno neprepričljiv in celo za plehki Hollywood smešno nelogičen akcijski triler o neusmiljenem povračilu žalujočega očeta — ki ga pozabiš že pet minut po ogledu. Čeprav ponuja predvsem ceneno popkornovsko zadoščenje ob krvavem maščevanju nedolžnega državljana nad zločinci, ki so se izmaknili roki pravice, s premočrtno in enodimenzionalno sporočilnostjo nazadnje ne postreže niti s kakšnim omembe vrednim moralnim in etičnim naukom.Za Gerarda "This-is-Sparta" Butlerja sem že nekako vajen, da ga tlačijo v čedalje večja skrpucala (beri npr. Reign of Fire), Foxx pa velja za nadvse spodobnega dramskega igralca (Any Given Sunday, Ray, Dreamgirls, The Soloist). Sicer pa težava tega filma ni glumaška zasedba, ta je povsem zadovoljiva in razmeroma adekvatna — ampak scenarij (Kurt Wimmer) in dramaturgija: največja mešanica stipesegalovskih maščevalno-pravičniških klišejev, kar sem jih videl v zadnjem času, pospremljena z dobršno bero za lase privlečenih ukrepov in situacij, katerih vse niti (še post festum) vleče superinteligentni strateg iz svoje dobro zastražene jetniške celice (v primerjavi s komer je slavni Jigsaw iz Žage mlečnozob amater). Nemara bi bilo bolj zanimivo, ako bi na osnovi sila nedomišljene zgodbe posneli nekakšno farso ali črno komedijo; bi se lahko vsaj posmihali vsem absurdnim okoliščinam in močno pretiranemu sosledju, ki na koncu zasenči celo poanto filma — namreč, da je pravica zares slepa.

I'm gonna pull the whole thing down. I'm gonna bring the whole fuckin' diseased, corrupt temple down on your head. It's gonna be biblical.