9. jul. 2010

Cop Out (2010)

Ocena: ●●●●○○○○○○

Eh, ja. Še en kričeč dokaz recesije, v kateri se je znašla ameriška komedija in čezlužna kinematografija vobče. Koliko buddy cop burk smo že videli? Ne prav malo, tako bom dejal. Pa vendarle se cineastičnemu geeku Kevinu Smithu zdi, da je dovolj prostora za še eno samoironično skrpucalo; táko z enim večjih h'wood zvezdnikov zadnjih dekad — kakor bi hotel reči: taka zvezda sem, da si lahko privoščim igrati v še tako zaudarjajočem iztrebku, pa mi to ne bo škodilo. Res ne, saj je Brusov sijaj spodobnega glumača že davno začel bledeti, ampak pustimo zdaj to.
(G) Klišejska in sprva celo nekoliko zoprna akcijska komedija se počasi in samozavestno spremini v zelo zabavno in gledljivo 'buddy buddy' pizdarijo, ki ji žanrsko dejansko ne manjka prav ničesar. —IztokNajnovejši umotvor avtorja kultne nizkoproračunske minimalke Clerks (1994) in njenih derivatov je (tokrat izjemoma po scenariju Robba in Marka Cullena) bolj kot zaokroženemu filmu podoben zakulisni zajebanciji, vaji v improvizaciji straniščne stand-up smešnice; fabula pa premočrtno nedomišljena, da bolj ne bi mogla biti. Jimmy (Bruce Willis) in Paul (Tracy Morgan) sta policijska "Silent Bob" in "nigga Jay", našemljena v retardirani različici narednikov Riggsa in Murtaugha, ki se kljub suspenziji skušata dokopati do ukradene zbirateljske bejzbolske kartice, s prodajo katere naj bi Jimmy pokril stroške za pravljično poroko hčere iz svojega propadlega zakona. Pri tem rešita ujetništva brhko mehiško mamacito (Ana de la Reguera), se vozita naokrog s klepetavim vlomilcem (Seann William Scott), izmenjujeta dovtipe s policijskima kolegoma (Kevin Pollak, Adam Brody) ter se nazadnje zoperstavita vodji krajevne mamilarske tolpe (Guillermo Díaz). No, to je to.

Karikirano uvodno zaslišanje, naphano s filmskimi pokloni ("I've never seen that movie.") je pogojno zanimivo (za skromnejše ume), sarkastični vulgarizmi in šaljivo cinične pripombe pa so nekajkrat siloma zabavni (če si dvanajstletnik). Razen tega sila mlačno akcijsko policijsko komedijo pesti nepovezana in klecajoča zgodba, neduhovito posmehovanje in parodiranje vseh mogočih žanrskih klišejev (ki smo ga videli že neštetokrat) ter zvodenelo standardni kontrast rasnih /kulturnih /jezikovnih stereotipov. Akcijski deli so nedodelani, dolgočasni in cenenega videza; celota prežvečena in nedorečenega priokusa; sklepno dejanje že tako trhlega dramaturškega loka pa na ravni butastih najstniških komedij. (Pokojni ameriški komik Buddy Hackett je menda nekoč dejal: "Če zavestno igraš, kakor da bi nekaj moralo biti zabavno, potem to ni smešno. Igrati moraš tako, kot da tega ne veš.")
(G) Toda čez čas nam njun odnos, no ja, njuni štosi, ali še bolje, njuna lika Jimmy in Paul, vendarle zlezeta pod kožo in se začnemo zabavati tako kot je treba. Tudi zavoljo odlične stranske vlogice Seanna Williama Scotta, ki kot gobezdavi nepridiprav skorajda ukrade film. —IztokCop Out je kritiško in finančno pogorel do tal. (Hm. Kdo bi vedel, zakaj.) Nemara pa bi moral Smith ostati pri svojih začetnih projektih; njegov humor (ne glede na to, komu zaupa scenarij) se je že zdavnaj izpel in se začel zoprno ponavljati. Komur so kvantanje in prostaški dovtipi všeč, naj si raje ogleda poljubno črnsko parodijo tipa Friday (1995), Next Friday (2000) in Friday After Next (2002) ali kakšen zgodnji stand-up nastop Richarda Pryorja, Eddieja Murphyja ali Chrisa Rocka. Se bo vsaj od srca nasmejal.