9. apr. 2011

Ghost Rider (2007)

Ocena: ●●●●○○○○○○

The story goes he made a deal to save someone he loved. He'd be normal during the day, but at night, in the presence of evil, the Rider takes over.
(G) Nicolas Cage na vsake toliko časa posname uspešnico. Da pokaže, da je še živ. Da dokaže, da je še vedno zvezda. In da pojasni, da noče igrati samo v kvalitetnih dramah tipa The Weather Man in Lord of War. Okej, toda tokrat je šel predaleč. Na čisto dno. V film, kjer ni dobro ničesar. —IztokFuck me (in the flaming skull), ampak v okultni akcijski grozljivščini Nevidni jezdec praktično skorajda res ni dobro ničesar.™ (Oprostite, gimnazijski profesor slovenščine; mišljeno je sarkastično. Ne bom več, obljubim.) No ja, razen tistega, kar je dokaj spodobno; tega je sicer bolj malo, a vendar. Nič novega, kar zadeva stripovske franšize, in umotvor ne prikaže ničesar, kar ne bi videli že prej ali/in kje drugje. Žanrsko ne prispeva k ničemur, tudi o ničemer ne pove kaj bistveno novega in z ničimer ne preseže prejšnjih stripovskih skrpucal scenarista in režiserja Marka Stevena Johnsona kot patetična Daredevil (2003) in Elektra (2005) (slednji v režiji Roba Bowmana). Poleg obče nekakovosti je vsem trem skupen grafični izvor pri založbi Marvel Comics, sicer alma materi večine filmskih superjunakov zadnjih let (Hulk, Blade, X-Men, Spider-Man, The Fantastic Four, Iron Man), smešno enodimenzionalna zgodba, infantilen zaplet in razplet, nekarakterizirani liki in zoprno plehka sporočilnost — da o absurdno klišejskem scenariju, premočrtno stereotipni dramaturški formi in debilnih enovrstičnicah ne govorimo. Rekel bi, da ga je celostno mogoče umestiti približno ob bok lanskoletni trapariji Jonah Hex (2010); no ja, nemara za pol odtenka višje — odličnima Joshu Brolinu in Johnu Malkovichu namreč ne odpustim udeležbe pri tistem zaudarjajočem kupčku kljunaševih izločkov, dočim smo pri Cagavem Nikolaju že zadnjih nekaj let vajeni tovrstnih retardizmov in smo potemtakem lahko bolj prizanesljivi.

Saj res, da ne pozabim — kaj je dobrega. Dve stvari: zabaven lik vedno zanimivega Sama Elliotta (njegov hudomušno doneči vokal človeka tako prijetno pomiri) in vselej sočna amero-kubanska mamacita Eva Mendes. O performansih kogarkoli ne bi razpredal, ceneni pretepaško-akcijski vložki so skupaj s posebnimi učinki ridikulozni in na meji parodičnosti, bledolični in upadli Peter Fonda je videti balzamiran, Wes Bentley (sicer odličen v Lepoti po ameriško) pa bi kot ambiciozni zlodejev potomec (ali nekaj takega) zlahka prestrašil živčnega in k jokavosti nagnjenega šestletnika.Bržčas bo že kdo očitajoče nergal, kaj se tako upokojensko usajam, saj gre navsezadnje za risani lik, in ali ni peklenski vigilantski motociklist z gorečo lobanjo, vihteč razbeljene verige in pošiljajoč ognjene krogle nad demonske sovrage, prav presneto kul. O, seveda je, se strinjam: v izvirnem stripu. Tam bom z veseljem spremljal njegovo trnovo (anti)junaško tragično pot k duhovni odrešitvi, potem ko je v zameno za življenje bolnega očeta kot mlad motoristični kaskader Johnny Blaze prodal dušo Mefistu. Kar pa zadeva upodobitev arhetipskega lovca na dantejevske grdobce, mi je bil še leseni Keanu v Constantinu (2005) bistveno bolj všeč.

Ušiv sprejem med občinstvom in epidemija diareje med kritiško srenjo pa ustvarjalcem filma (ki je z osupljivim proračunom 110 milijonov sicer pridelal skoraj dvakratni zaslužek) začuda nista preprečila, da ne bi že prihodnje leto (menda v režiji Marka Neveldina in Briana Taylorja) predvideli njegovega nadaljevanja Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2012). Oh, joy.