29. okt. 2011

Vεsεl ın ρlodεn Sαmhαın

31. Vinotoka in 1. Listopada, A.D. 2011 velikega Ktuluja

Þat kann ek it tolfta, ef ek sé á tré uppi, váfa virgilná, svá ek ríst ok í rúnum fák, at sá gengr gumi, ok mælir við mik. Ah, spet je tisti čas v letu. Ko po končani žetvi na prosenem strnišču v soju polnega Meseca zakurimo mogočen kres, starešine spustijo kri tistim starim in onemoglim kozam, ki bi tako ali tako kmalu poginile, in druidski svečeniki jih po kosih predajo hvaležnim ognjenim zubljem — kot sveti dar silam Narave in v hvalo božanstvom za bogato letino pred bližajočim se mrazom.



Po obilni pojedini se jamemo radostno vdajati mesenim užitkom z vaškimi devicami (nekateri drznejši tudi z drobnico) in ob hmeljevem zvarku nebrzdanemu veseljačenju do jutranje zore. Ne pa tako kot tisti ‘kristuni’ ali ‘krestjani’ ali kaj so že, ki žlobudrajoč pobožne napeve nosijo naokrog svoje čudne relikvije in simbole dveh prekrižanih palic; potuhnjenega koraka in hinavskih, vselej mrkih obličij. Ti odpadniki menda ne spoštujejo več starodavnih postav in čarovnije gozdnih duhov, marveč častijo nekakšno vsemogočno silo na nebu ali nekaj takega, ter vse življenje čakajo na prihod ‘odrešenika’. Bojda so celo naš največji praznik ošabno vzeli zase in ga spremenili v čas obžalovanja in jalovega objokovanja umrlih; namesto silnega, prečiščevalnega kresa, ki razvname pesniško dušo in junaško srce, pa vsevprek po gomilah rajnkih v mučni tišini prižigajo medlo brleče ogenjčke. Kaj takega! Ok fáði fimbulþulr, þá hefir hann bazt, ef hann þegir.


Hmeljev napitek naj seveda ostane, primerno ohlajen in v ustrezni embalaži, vse drugo (razen mesenih užitkov) pa lahko v teh dneh po želji zamenjate za ogled prečiščevalne grozljivke na domačem zaslonu: denimo neposrednega prenosa seje v parlamentu, dnevnika na Poop TV ali poljubnega filma s Stevenom Seagalom. Ako ni pravšnje ideje, kaj bi bilo zabavno in svečanemu času primerno, izbirajte med spodnjimi (klik na sliko) — in ne pozabite na vidno mesto na verandi postaviti velike, od znotraj osvetljene buče. Saj veste: za vsak primer, če bi mimo pritaval Michael Myers.