23. sep. 2015

Eros: Popoln

Ljubljana, dvorana Stožice, 22. septembra 2015. Check.

V glasbeni družini (sredi umetniške rimske četrti Cinecittà) rojeni Eros Walter Luciano Ramazzotti je razen velikega tenorista Pavarottija verjetno najslavnejši in najbolj priljubljen italijanski pevec tudi zunaj meja te države. (V Italiji sta po nekaterih statistikah bolj poslušana samo še Laura Pausini in Fabrizio De André, po skupnem številu prodanih plošč pa ga prekašajo še Adriano Celentano, Mina, Toto Cutugno, Andrea Bocelli, Ennio Morricone in nekateri drugi.) Pri petdesetih letih je na vrhuncu kariere in višku ustvarjalnih moči: kot umetnik je dozorel in dosegel raven izraznosti, ki se ne podreja zgolj trenutnim trendom industrije. Eros ni le popevkar, kantavtor ter celostni glasbenik, temveč je prerastel v institucijo, ki uspešno združuje tehnično dovršenost, dopadljivo sredozemsko liričnost in angažirano osebno izpovednost. Kot vedno nagovarja mlade (po srcu), šibke, neprivilegirane; z univerzalno govorico ter inovativnim prepletom vselej sveže pop-rockovske glasbe in družbeno aktualnih besedil ostaja zvest občinstvu in samemu sebi.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Natanko po tridesetih letih od izida prvega albuma Cuori agitati (s huronsko uspešnico sanremskega festivala Terra promessa, njegovim pomembnim korakom do mednarodne slave) je letos predstavil svoj trinajsti studijski album — če ne štejemo osmih kompilacij in zbirk z nastopov v živo — s pomenljivim naslovom Perfetto. Pri Erosu ni nič prepuščeno naključju in tudi ta naziv ni slučajen: gre za zrelo, lirično bogato, odlično uravnoteženo, raznoliko, z vrhunskimi aranžmaji podprto in nadvse poslušljivo zbirko do popolnosti izpiljenih skladb. Če bi kdo navrgel, da gre preprosto za njegov najboljši album doslej (ali za enega od najbolj skladnih), je temu težko oporekati.

Včasih se v Slovenistanu zgodi kaj, ob čemer moremo Butalci vsaj za hip pozabiti, da smo del tretjega sveta — in tak je bil sinočnji glasbeni spektakel v Stožicah. Domače šalabajzerje, vajene balkanskih turbo-jodlarjev in Maraaye, je bržčas nekoliko presenetil profesionalni nastop z začetkom točno ob 20:00. Žal te o životarjenju na butasti strani Alp še vedno na vsakem koraku opozarja tudi na pol zgrajeno betonsko skrpucalo, velika ljubljanska športna sramota, znotraj katere še vedno ni mogoče doseči zadovoljivega zvoka brez odmeva. A kaj bi to, če imaš na odru sproščenega, simpatičnega multiinštrumentalista in glasbenika, ki — za razliko od nekaterih še večjih legend tipa Bob Dylan — odlično komunicira celo s publiko, ki povečini ne razume njegovih (sicer sijajnih) tekstov.

Dve uri še pri nobenem filmu nista minili tako hitro.

Dedicato a tutti quelli che, venuti su con troppo vento,
quel tempo gli è rimasto dentro.

2 komentarja:

 1. Ko jaz napišem tak tekst o kakem svojem top izvajalcu, me vedno obtožiš, da sem najstnik in fanboy in da se tako infantilno in navdušeno ne obnaša pri mojih letih :)

  Pohvalno, da znaš stopiti iz svoje resnobne in čustveno zadržane poze in napisati tudi kaj s srcem ne samo z egotripom.

  Je pa res, da je Eros svoje najbolše dni pustil daleč za sabo in da ga zadnja leta ne poznajo več izven meja Italije, zato je malo butasto čvekati, da je na vrhuncu kariere. To že dolgo ni več, žal. Dober album gor ali dol.

  OdgovoriIzbriši
 2. Spet nabijaš na pamet. Preberi se recimo tole. Verjetno ne razumeš jezika (lahko pa daš na Google Translate), ampak govora je o italijanskih pevcih, ki so najbolj znani in priljubljeni v tujini. Eros je omenjen med prvimi.Tvoja teza enostavno ne drži oz. si pač slabo informiran.

  Jaz ni NIKOLI nisem očital, kateri filmi ali glasba ali karkoli drugega ti je všeč, ampak samo način, kako to napišeš. Samo da ti VEDNO renčiš nazaj, zakaj se ukvarjam(o) s tabo in ne s prispevkom -- in vedno se tako ujamemo v začarani krog, kjer ti niti slučajno ne popustiš niti za ped, argumenti gor ali dol. Nihče se ne ukvarja s tabo, verjemi, nisi tako zanimiv. Gre pa marsikomu na živce tvoj način izražanja in razmišljanja.

  OdgovoriIzbriši