27. sep. 2015

Terminator Genisys (2015)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●○○○○○○

Že vnaprej (mi) je bilo jasno, kaj je edini razlog za vnovično obuditev "kibernetičnega organizma, živečega tkiva na kovinskem endoskeletu" v podobi ostarelega štajerskega hrasta Švarcija: gladek vazelinski nateg naivnih "ljubiteljev" slavne franšize, ki so za nekaj malega cenene nostalgije in samoreferenčne patetike (ter boleč anus) pripravljeni plačati kinovstopnico. Jaz nisem med njimi. Torrentov modrožarkovni posnetek je po ogledu že v reciklažnem Binetu, zdajle bom pa za vsak slučaj še defragmentiral disk. Bruh.Prvi Terminator (1984) je brezčasna in neprekosljiva žanrska mojstrovina, sploh za današnja kurja merila in pričakovanja razvajenega občinstva: kot britev oster, kratkočasen in napet noir tehno-triler brez vsakršne samoironije ali podobnih kontekstualnih namigov, a zato s sijajno artikulirano sporočilnostjo. In če morda nisem bil dovolj jasen: nak, Terminator 2: Judgment Day (1991) se mi v nobenem pogledu in nikakršnem smislu ne zdi boljši od izvirnika. Cameron je redkozobega gorostasa oportunistično spremenil v dobrega fanta ter zabavno, dinamično figurico, ki med radostno pirotehnično destrukcijo stresa infantilne enovrstničnice tipa 'Hasta la vista, baby,' a je zato zgodbo otel vsakršne simbolne in arhetipske presežne vrednosti — skratka, nekaj takega, kar je storil z nadaljevanjem nesmrtnega Scottovega kulta oziroma akcijsko vesoljščino Aliens (1996). In če koga zanima: ne, seveda tudi ta v ničemer ne prekaša svojega predhodnika.
Slabe kritike novega Terminatorja so totalen bulšit. Dober je. Gledljiv, zabaven, frajerski in nafilan z enkratnimi posebnimi efekti in akcijo. Pa še Arnold Schwarzenegger, ki je šprical četrti del, je nazaj. V polni formi in odličen kot vedno. Tega folk ne zna cenit. To folku ni jasno. Boli njih, če je Arnold nazaj. —Iztok

Kot da kokičarski drugi del ni zadoščal, je moral Guvernator priti back še v tretje; režiserja Jonathana Mostowa skrpucalo Terminator 3: Rise of the Machines (2003) bi bilo težko bolj ridikulozna parodija samega sebe ter očitnejša molža že davno izpraznjene franšize. 'Govori z roko,' je s smešnimi eltonjohnovskimi očali v obliki zvezde tokrat delil dovtipe Švarci. Kaj pa vsebinsko? Nič, nada, zip. Prsata in dolgonoga Kristanna Loken za hormonsko publiko debilnih najstnikov, ki ji je bil umotvor tudi namenjen, in to je vse. A je bilo celo to boljše od tistega, kar je sledilo: snemalne vajeti za Terminator Salvation (2009) so po scenariju neznanih piscev naključno zaupali enemu od najbolj nesposobnih režiserjev dotihmal, Josephu McGintyju Nicholu. Ah-nold in Cameron s projektom nista imela nič. Rezultat? Film sem pozabil že med ogledom. Spomnim se robo-motociklov, ki so bili tam le zato, ker naj bi bili kul.

Peti Terminator, poln svaril pred korporacijami, ki so prevelike, da bi lahko propadle, skuša impresionirati z overkillom: s ponovnim uničenjem Golden Gate Bridga, dvema sodnima dnevoma, tremi verzijami Arnolda Schwarzeneggerja, izmed katerih bi vsaj dve sodili v Jurski park, kupom terminatorjev in množico alternativnih časovnic, ki sam čas tako zvijajo, kot da je telenovela. Peti Terminator očitno misli, da je pametnejši od prvih dveh. Zakaj si človeštvo zasluži še drugo priložnost, sicer ne pove, toda videl je dovolj prihodnosti, da mu je jasno vsaj to, da ni mesije, ki bi lahko odrešil prihodnost. —Marcel Štefančič jr., Mladina


No, po celotni jeremijadi se tokrat kot očetovsko navdihnjeni kiborg T-800 spet vrača 68-letni upokojenec Arnold. Jejhata, a smo se zato borili? Ne boste verjeli: v filmu igra ostarelega robota (beri: kibernetični organizem, ki je star) ter zaščitnika Sarah Connor v nekakšni paralelni resničnosti, drugačni od tiste iz prvega dela ali kateregakoli nadaljevanja. Ogled zahteva absolutni izklop vseh racionalnih funkcij čelnega režnja, saj v zgodbi ni ničesar, kar bi bilo dosledno, smiselno in logično; težava je le ta, da v tem primeru ne ostane nič. Še četrti tip terminatorja, nekakšen kiborg-zombi-kovinski stvor, ki se polasti samega Johna Connorja (aha, če ste videli napovednik, vam je ta razkril praktično vso zgodbo), docela nepoistovetljivi in anemični liki brez vsakršnega značaja in karizme (Emilia 'Daenerys Targaryen' Clarke ter Jai 'Eric Coulter' Courtney), veliko streljanja in uličnih pregonov z različnimi prevoznimi sredstvi, peščica generičnih akcijskih prizorov ter za nameček še sklepna čustvena manipulacija za manj brihtne dvanajstletnike, prikaz nekakšnega odnosa med kovinskim varuhom in njegovo človeško posvojenko — v primeru, da je do tedaj kdo še buden. (Saj res, še to: geriatrični železni Avstrijec se tik pred koncem nekako preobrazi v terminatorja iz tekoče kovine. Aham.™ Ne sprašujte.)

Film s proračunom 155 milijonov jih je v blagajne (do tega trenutka) prinesel trikrat več in ga je mogoče šteti za uspešnega. Odjavna špica prinese še tematski nastavek za nadaljevanje oziroma kratek prizor, kjer se izkaže, da vsemogočni Skynet tudi tokrat ni povsem uničen. Juhej, hura. Ah, ta neznosna lahkost umske plitvine.

4 komentarji:

 1. Pogledal ravno včeraj in se večino časa spraševal, kateri kreten je spisal tako glup scenarij. Mislim koliko nedoslednosti, časovnih paradoksov in glupih dialogov je pa v tem filmu. Na trunutke se mi je zaradi tega sranja film celo nagibal v tiste tako slab da je že dober vode, a sem se premislil. Film je drek.

  OdgovoriIzbriši
 2. Ne! Ne boš rekel? Kaj?! Resno? Šok! :))

  Meni je že trailer totalno beden, ampak seveda moram videti tudi film. Enostavno moram. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Te razumem. : / Tudi jaz sem moral. Zdaj mi je žal.

  OdgovoriIzbriši
 4. "Pops!" :D

  Videl. Kaj reči? Neumno zgodbo sem seveda pričakoval. Boli me predvsem to, kako so razvrednostili like. Kako bedni so postali ti legendarni liki, ki so spreminjali neko obdobje! Reese? Daj no, pri Zevsu mojem. Sarah? Ježeš. Da Sara potuje v času? V leto 2017? Ne vem no. John Connor Terminator? Jao bože.

  Poleg tega ne razumem kdo je sestavljal casting. Nič ne štima, od Arnolda naprej. Hecen izdelek, ki ni vreden počenega groša. James Cameron se mora počutiti precej ušivo.

  OdgovoriIzbriši